Gróf Széchenyi Zsigmond könyvgyűjteményének darabjai a Mátra Múzeumban

Széchenyi Zsigmond neve halála után több mint fél évszázaddal sem ismeretlen, generációk nőttek fel hazai vadászélményeit, külföldi expedícióit bemutató, könyvein.

Szöveg: Magyar Balázs
Képek: Magyar Természettudományi Múzeum, MTM Mátra Múzeuma
2024.05.17.
Széchenyi Zsigmond az egyik legismertebb magyar vadász volt, könyvgyűjteménye pedig világviszonylatban is különlegesnek számít. Halála után a gyűjtemény a Magyar Természettudományi Múzeumba került, de a Mátra Múzeum könyvtára is őriz köteteket a híres gyűjteményből. 
Könyvek Széchenyi Zsigmond gyűjteményéből
De ki is volt pontosan Széchenyi Zsigmond?
Gróf sárvár-felsővidéki Széchenyi Zsigmond 1898. január 23-án született Nagyváradon. A Nemzeti Múzeum alapítójának, Széchényi Ferencnek az ükunokája. Dédapja, Széchényi Lajos, Istvánnak, a „legnagyobb magyarnak” volt a bátyja. Nagyapja, Széchenyi Dénes a lovaglásról és a kocsizásról írt könyveket. Édesapja, gróf Széchenyi Viktor földbirtokos, gazdálkodó, hosszú ideig Fejér megye főispánja, édesanyja gróf Ledebur–Wicheln Karolina volt.
Gyermekkorát Sárpentelén és a csehországi Mileschauban töltötte. Ekkor alakult ki szenvedélyes kötődése a vadászathoz, a természethez. Gimnáziumi tanulmányait Székesfehérvárott és Budapesten végezte, felsőfokú tanulmányokat folytatott Münchenben, Stuttgartban, Oxfordban, Cambridgeben. Tudását Somogy megyei birtokán Kőröshegyen kezdte kamatoztatni, de életét egyre inkább a vadászat töltötte ki.
1927-ben utazott először Afrikába, a világháború kitöréséig még ötször, de vadászott Alaszkában és Indiában is. 1936-ban kötött házasságot első feleségével, az angol Stella Crowtherrel. Egyetlen gyermekük, Péter Londonban született.
A második világháború bombázásai következtében leégett a budapesti Istenhegyi úti villája, páratlan trófeagyűjteménye pedig elpusztult. 1945 után ő sem kerülhette el a zaklatásokat, csak 1955 után rehabilitálták, s adták ki könyveit.
Hertelendi és vindornyalaki Hertelendy Margittal 1959. május 5-én kötött házasságot Keszthelyen, és végre ismét Budapestre költözhetett. Államilag támogatott expedíciók során 1960-ban és 1964-ben ismét vadászhatott Afrikában.
1967. április 24-én halt meg Budapesten.

Széchenyi Zsigmond legjobb dédai szarvasbikájával. (Forrás: http://szechenyi50.nhmus.hu/)
Széchenyi Zsigmond könyvtára a legjelentősebb magyarországi vadászati könyvgyűjtemény, mely világviszonylatban is különlegesnek számít. Kötetei magyar, német, angol és francia nyelven íródtak; a német kötetek alkotják a legértékesebb részét.
Trófeái mellett már fiatalkorától gyűjtötte a könyveket is, 1967-ben bekövetkező halálakor a gyűjtemény darabszáma meghaladta a 3000 kötetet.
Szándéka az volt, hogy könyvgyűjteménye halála után a közösség számára elérhetővé váljék és mind a szépirodalom, mind a szakirodalom területén kiteljesedjék. Őzvegyétől a Magyar Művelődési Minisztérium megvásárolta a gyűjteményt a Magyar Természettudományi Múzeum számára, mely ezután még pár száz kötettel bővült, részben Széchenyi Zsigmondné ajándékaiból, aki az író halála után is gondozója maradt a gyűjteménynek.
A könyvgyűjteményben ritka kötetek mellett a magyar vadászirodalom jelentős, XIX. század végi, XX. század eleji műveinek nagy része fellelhető, régi és újabb útleírások mellett olvashatók a kortársainak és sokszor barátainak szépirodalmi munkái: pl. Bársony István, Fekete István, Kittenberger Kálmán könyvei. 

Széchenyi Zsigmond a Jókai utcai lakásban (Forrás: http://szechenyi50.nhmus.hu/)
A múzeum könyvtárában megtalálható könyvek mindegyike tartalmazza Széchenyi Zsigmond ex librisét. Az ex libris, magyarul könyvjegy egy olyan sokszorosított, kisméretű grafikai alkotás, amely a könyv táblájának belső oldalára ragasztva a könyv tulajdonosát jelöli. Jellemzően tartalmazza tulajdonosa nevét, vagy olyan szimbolikus ábrázolásokat melyek személyére, kedvteléseire vagy foglalkozására utalnak. Az eredeti funkciója szerint a könyvnek egy meghatározott könyvtárhoz való tartozását jelezte. Képzőművészek sora vállalkozik ma is könyvjegyek készítésére, ezért művészettörténeti jelentősége vitathatatlan.
Az író ex librisén a nemesi címer szimbólumai alatt a család jelmondata olvasható: „Si Deus Pro Nobis Quis Contra Nos”(’Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk’), ami jól összefoglalja a családra jellemző, generációkon átörökített alázatos, fejlődésre és fejlesztésre kész attitűdöt.

Széchenyi Zsigmond ex-librise
A Mátra Múzeum könyvtárában őrzött könyvek XIX. század végi, XX. század eleji művek, javarészt vadászati szakirodalom, útleírások, képeskönyvek és szépirodalom többségében német, kisebb részben angol nyelven. Közös jellemzőjük a tartalom különlegességén túl a díszes kötések és nyomtatás, tartós, időtálló kivitelezés és művészi grafikák.
Az alábbi képeken bemutatásra kerül néhány, a múzeum könyvtárban őrzött kötet Széchenyi Zsigmond egykori gyűjteményéből.
Fox-Hunting From Shire to Shire With Many Noted Packs / Cuthbert Bradley. - London : George Goutledge and Sons, 1912.
Sporting Sketches With Pen and Pencil / Francis Francis, A. W. Cooper. - London : "The Field Office", 1878.
Jagd-Bilder : Ein Album von 25 Zeichnungen berühmter Künstler mit Text von Freiherr R. von Meyerinck. - Leipzig : Heinrich Schmidt & Carl Günther, [cca. 1880].
Die Dressur und Führung des Gebrauchshundes / Oberländer [Carl Johann Rehfus].  - Neudamm : Verlag von J. Neumann, 1899.
Notitia Venatica : A Treatise on Fox-Hunting Embracing The General Management of Hounds / Robert T. Vyner. - London : John C. Nimmo, 1892.
Das Jagdrevier wie es sein sollte / Gerd v. Lettow-Vorbeck. - Hamburg und Berlin : Verlag Paul Parey, [1958].
Songs and Verses / G. J. Whyte-Melville. - London, Bombay, Sidney : Constable and Company Ltd., 1924.
In Den Wildnissen Afrikas und Asiens / Dr. v. Wissmann. - Berlin : Verlagsbuchhandlung Paul Parey, 1908.
Felhasznált irodalom:
Vadászat négy földrészen : 1927-1964 / Széchenyi Zsigmond

Vadászok és halászok hármaskönyve : II. kötet / szerk. Vuray György

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mtmmm.blog.hu/api/trackback/id/tr4118410001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása